Jak začít s airbrushem

Přidáno2016-10-10
4

Dovolím si tvrdit, že každý modelář začínal natírat modely štětci a je to zcela normální. Postupem času, když zjistí, že ho stavění modelů baví, by chtěl ale dosáhnout lepších výsledků. Kvalitnější, rychlejší nástřik barvou a hlavně tvořit kamufláže, které pouhým štětcem vůbec nejdou nebo jsou velice složité. Zhruba v tomto bodě začne modelář přemýšlet nad pořízením airbrushe. A stejné to bylo i u mne. 

V tomto článku vám popíšu svůj přechod od štětců k airbrushi. Se všemi patáliemi, kterými jsem si prošel, a přidám k tomu i pár triků a rad. Jdeme na to.

Jaký airbrush vybrat a jak hodně investovat

Základní otázka. Sám jsem nad ní přemýšlel tak hodinu, možná hodinu a půl. Dá se říct, že možnosti jsou tři:

  • Levná varianta - plastová pistolka a vzduch z láhví
  • Střední cesta - kovová pistolka s méně kvalitním kompresorem
  • Profi cesta - profi pistolka i kompresor

Levná varianta

V podstatě jde o minimální základ, aby airbrush vůbec fungoval. Pistolku koupíte umělohmotnou a vzduch do ni ženete z láhví se stlačeným vzduchem. Tady je asi jasné, že když vám dojde vzduch, tak nebudete ani stříkat. Na jak dlouho vydrží tlak v půl litrové tubě si můžete vyzkoušet sami. Vezměte si klasický sprej z drogérie a držte. Moc dlouho to nevydrží co? 

Osobně tento základ nerad doporučuji. Plastová pistolka se může lehce rozbít a hlavně musíte mít stále láhve se vzduchem u sebe a ty také něco stojí. Někdo může namítnout typickou větu: "Co když mě to za chvíli přestane bavit? Alespoň tolik neutratím." Ano, neutratíte, ale co když to bavit bude? Toto nebude stačit. A dá se i tvrdit, že pokud člověk již uvažuje o airbrushi, tak má něco za sebou. Neznám modeláře, co by po prvním složeným modelu běžel do krámu pro airbrush. 

Ale zpět k této variantě. Cena začíná od 531 Kč a dá se koupit celý set za přibližně 850 Kč.

Střední cesta

Střední cesta je jednoduchá, moc možností není. V hodnotě necelých 3.000 Kč nabízíme tento kufříček od Revellu. Balení obsahuje kovovou pistolku, malý a celkem tichý kompresor, dvě testovací barvy Revell Aqua, dvě míchací nádobky, ředidlo na barvy a čistidlo na airbrush. 

Zde bych řekl, že poměr cena / výkon je optimální. Touto cestou jsem se mimochodem vydal já. Airbrush mám již přes dva roky a barvím s ním vše. Nemám důvod měnit, i když samozřejmě se již dívám po "lepších". 

Profi cesta

Tato cesta se skládá v podstatě ze dvou menších. První krok je výběr pistole a druhý volba správného kompresoru. Je zřejmé že obě tyto věci si modelář kupuje zvlášť a proto je i cena vyšší. Člověk by si mohl myslet, že s cenou roste i lepší výsledek. Ano, do jisté míry. Nicméně vězte, že je vše v rukou modelářových a na vše jsou třeba zkušenosti. Typy pistolí, jestli dvou nebo jednočinné, tu ani rozebírat nebudu. Stejně tak druhy kompresorů.

Máme airbrush, jdeme to vyzkoušet

Airbrush již máte postavený na stole, jdeme barvit! Jak jsem psal výše, celý proces je hlavně o zkušenostech. Proto silně nedoporučuji testovat na ostrém modelu. Prvně si to vyzkoušejte na nějakém testovacím nebo postačí i obyčejný obal od CD, případně poslouží papír. Musíte získat cit, přesnost a vyzkoušet si různé polohy spouště (páčky). Méně vzduchu - malý rozptyl, více vzduchu velký rozptyl barvy. 

Míchání barev

Pokud máte testovací plast, musíme si namíchat správně barvy. Je to lehce odlišné než u klasického štětečkování. Jelikož se barvy stříkají, musejí být řidší, aby se neucpávala stříkací tryska. Tzn. přidáváme více ředidla. Každý výrobce barev uvádí správný poměr na svých stránkách, případně je napsán na obalech od barviček. Pak je tu ještě možnost, že to nikde není. Pokud není uvedeno jinak míchám všechny barvy poměrem 1:3, 1 dílek barvy a tři dílky ředidla u akrylových barev. Jak to odměřit? V lékárně se dají koupit injekční stříkačky.

Kdo si nevěří ve správné odměření poměru nezoufá, může použít již naředěné barvy od firmy AK-Interactive, které stačí rovnou nalít do nádobky airbrushe a rovnou nanášet na model. 

Změna barvy a čištění

U změny barvy přišlo mé první trápení s airbrushem. Než jsem na to přišel, samozřejmě. Pokaždé když jsem měnil odstín barvy jsem celou pistoli rozebral a vyčistil. V praxi to vypadalo tak, že jsem minutu stříkal a poté 5 minut čistil pistoli. Naštěstí jsem zmoudřel a nyní po každé změně naliji do nádobky trochu ředidla a prostříknu ho pistolí. Tím se zbavím zbytků předchozí barvy a nalívám další odstín. 

Jednou za měsíc celou pistoli rozebírám a důkladně pročistím ředidlem nebo přípravkem na čištění airbrushů. Vyndám jehlu, trysku a vše vyčistím papírovým kapesníkem nebo uchošťourem namočeným v ředidle od zaschlých barev.

Vše je to o zkušenostech a tréninku

Věcí okolo používání je samozřejmě hodně a není v mých silách je všechny popsat. Rady do začátku jsou zlaté, ale k cíli si musí každý dojít sám. 

Kdybych to měl shrnout, tak dokonalý výsledek dělají tyto věci:

  • airbrush s kompresorem (nebo alespoň plný tlak vzduchu v nádobě)
  • dobře naředěné barvy (ani ne husté, ani ne řídké)
  • zkušenosti modeláře

Věřím, že jsem vám trochu pomohl s rozhodováním a budu se těšit na vaše dotazy dole v komentářích

Související produkty

Menu

Nastavení

Klikněte pro více produktů.
Žádné produkty nebyly nalezeny.

Vytvořte si účet, abyste mohli ukládat oblíbené produkty.

Přihlášení