Barvení modelu krok za krokem

Přidáno2017-06-14 od
2

Přátelé modeláři, jelikož nám často chodí dotazy typu "Jak se barví plastikové modely", rozhodl jsem se, že připravím návod krok za krokem, který vás provede celým procesem barvením modelu. Návod sepíši v jednotlivých krocích a pro úplnost bude doplněn o videa s přesným postupem. Jdeme na to. 

Krok 1. - umytí modelu

Před započetím povrchové úpravy je nutné model odmastit a zbavit nečistot. Dostatečně poslouží mýdlová voda nebo alkohol (pořídíte v lékárně). Po umytí jej necháme uschnout.

Krok 2. - surfacer

Pro sjednocení povrchu (po tmelení), ale i jako základová barva nám skvěle poslouží surfacer. Univerzální hrubost je 1000 a dá se pořídit jak ve spreji, tak v lahvičce pro použití pomocí airbrushe. Po nanesení jedné vrstvy a zaschnutí, model důkladně prohlédneme a případně dotmelíme nebo dobrousíme různé nerovnosti, spáry nebo hrboly. K úpravám bude stačit tmel a smirkový papír. Celý povrch musí být krásně sametový a hladký. 

Krok 3. - kamufláž

Když máme povrch připraven, přejdeme k samotnému barvení. Je důležité mít barvy kvalitně naředěné, aby byl opět povrch hladký a nevyskytovala se na něm krupice atp. Pokud se tak stane, vždy je možné tyto nedokonalosti odstranit. Např pomocí leštících utěrek. Barvy je důležité nechat zaschnout. U každého výrobce a typů barev je to bohužel jinak. Může to být od půl hodiny až po jednotky hodin. 

Krok 4. - lak

V dalším kroku je model potřeba řádně zalakovat. Pro pozdější práci s washem a obtisky je nutné mít model zalakován kvalitním lesklým akrylovým lakem. Mezi mé favority patří Gunze GX100 Super Clear III nebo Hataka Gloss Coat Varnish. Na model je potřeba nanést (v závislosti na síle) i několik vrstev. Optimum je 2 - 3. Povrch musí být opravdu lesklý jako sklo. Po zalakování je třeba nechat lak řádně zaschnout a vytvrdnout. Opět zde vše záleží na typu laku. Ale i zde platí čím déle, tím lépe. Klidně to nechte přes noc. 

Krok 5. - obtisky

Obtisky a to zejména průhledné, se musí nanášet na lesklý lak. Pokud by tomu tak nebylo, je zde velká pravděpodobnost, že budou "stříbřit" - nepřilnou správně k povrchu a průhledné části se zbarví do jakési stříbrné barvy. Výsledek by nebyl tedy uspokojivý. Na místo obtisku je dobré nanést usazovací vodičku Mr. Mark Setter, poté nanést místo obtisk, odstranit přebytečnou tekutinu a po chvíli nanést druhou, změkčovací vodičku Mr. Mark Softer. Tato tekutina nám zajistí změkčení obtisku a ten poté bude přesně kopírovat povrch modelu. Po nanesení všech obtisku a jejich ošetření, nechte je řádně zavadnout. Ideálně několik hodin nebo i přes noc.

Krok 6. - zalakování obtisků

Obtisky máme krásně přilnuté k povrchu je třeba je ochránit proti dalším postupům, které by je mohli poničit. Proto je opět zalakujeme lesklým lakem. Povrch se krásně sjednotí a zároveň budou chráněny proti poškození. V tomto případě bude stačit jedna vrstva laku, který opět necháme dostatečně zaschnout a vytvrdnout.

Krok 7. - wash, patina a weathering

V tomto bodě přichází na řadu nějaké to opotřebení a rozbití povrchu modelu. Ve videu ukazuji wash pomocí olejových barev, ale dá se využít již připravený přípravků (washe od AK Interactive). Wash pomocí olejových barev se připravuje smícháním malého množství olejové barvy s White Spiritem. Tuto řídkou barvu poté nanášíme štětečkem do spár a nýtů na povrchu modelu. Po zaschnutí (cca 10min) stíráme přebytečný wash pomocí papírového ubrousku nebo uchošťourů (pozor na pouštění chloupků). Zároveň je možné přidat různé efekty opotřebení, omlácení a sloupané barvy. Možnosti jsou nekonečné. 

Krok 8. - finální lak

Když je povrchová úprava modelu hotova, přestříkneme celý model poslední, finální vrstvou laku. Nyní již volíme finální lesk, který chceme na modelu - matný, pololesklý, lesklý. Zároveň je možnost v tomto bodě udělat další patinu, např výfukové stopy, prach, bláto. Jde nám o to, aby některé efekty neměly stejný povrch jako zbytek modelu. Výfukové stopy by asi neměly být lesklé apod. 

A je hotovo

Po splnění všech osmi bodů, bude váš model vypadat senzačně. Určitě to za tu práci a čas stojí. Nadarmo se neříká: "Spěchej pomalu". Níže jsou dvě videa, kde uvidíte všechny výše zmíněné body v praxi. Zároveň omluvte nízkou kvalitu komentáře, příště to bude lepší.


Související produkty

Menu

Nastavení

Klikněte pro více produktů.
Žádné produkty nebyly nalezeny.

Vytvořte si účet, abyste mohli ukládat oblíbené produkty.

Přihlášení