Test barev Hataka

Přidáno2017-10-17 od
1

Barvy Hataka již máme v nabídce od začátku června, ale jelikož byly prázdniny, čas dovolených, nebylo moc času na jejich řádné otestování. To se ale nyní změnilo a vy se můžete sami podívat na to, jak se s barvami od polské firmy Hataka pracuje. Velkou výhodou těchto barev je ta, že Hataka míchá přesné odstíny pro reálné kamufláže. Nemusíte si tedy lámat hlavu jak daný odstín přesně namíchat, výrobce to už udělal za vás a vy se tak můžete soustředit jen tvorbu vašeho maskování.

Úvodem je nutné představit koncept barev Hataka, skládají se totiž ze tří řad, přesně určené pro daný postup práce:

  • Red Line: akrylové (vodou ředitelné) barvy, které jsou vhodné pro použití airbrushem.
  • Blue Line: akrylové (vodou ředitelné) barvy, které jsou koncipovány pro nátěr štětcem.
  • Orange Line: lacquerové (syntetické) barvy, kterou vhodné pro nástřik airbrushem a ředí se lacquerovým ředidlem (stejná báze jako např. Gunze C).

V testu jsem vyzkoušel řadu Red Line, tedy akrylová báze pro použití airbrushem. Konkrétně set POZDNÍ US NAVY (LATE US NAVY) - AS05. Balení obsahuje čtyři hlavní barvy, které používalo námořnictvo US na svých strojích. Před samotným použitím, je nutné barvy řádně rozmíchat. Toho se snáze dosáhne tím, že každá nádobka má uvnitř jednu nerezovou kuličku, která důkladně promíchá barevný pigment s ředidlem. Výrobce uvádí, že by se barvy měli rozmíchávat alespoň dvě minuty, aby bylo dosaženo nejlepšího spojení zmíněných prvků. 

Po důkladném rozmíchání barvy je můžete aplikovat přímo do airbrushe. Jak uvádí výrobce, barvy jsou připravené k okamžitému použití. To se mi ale neosvědčilo, barva mi zasychala na trysce. Dá se to ale vyřešit dvěma způsoby, zvýšit tlak (cca 2 bary) nebo si barvu naředit ředidlem. Jelikož nemám tak výkonný kompresor, zvolil jsem druhou možnost a před nalitím barvy do nádobky, jsem nakapal pár kapek akrylového ředidla a až poté barvu samotnou. Přesný poměr si musí modelář zjistit sám, protože každá barva je jinak hustá. V mém případě jsem použil 1 kapku akrylového ředidla na 5 kapek barvy. Následně jsem směs řádně promíchal, aby se ředidlo spojilo s barvou. 

Samotné nanášení barvy na model je už hračka, barva výborně kryje, vytváří krásný sametový povrch a velice rychle schne. V případě změny odstínu stačí zbytek předchozí barvy vystříkat z pistole, nakapat barvu (s ředidlem) a pokračovat v nanášení. Práce jde rychle od ruky a s přesnými odstíny reálných kamufláží se nemusíte zdržovat mícháním barev. 

Po dokončení kamufláže je určitě na místě nátěr ochránit lakem. Jednak z důvodu ochrany proti poškození, ale i pro další práci (patina, obtisky, atp.). Hataka v současné chvíli nenabízí akrylové, ale pouze lacquerové laky. Před použitím těchto laků je nutné důkladně pročistit celou pistolku airbrushe. Lacquerová báze totiž uvolní všechny předchozí zbytky akrylových barev a ty byste si poté nanesli na model, což určitě nikdo nechce. Proto pistoli rozeberte a vyčistěte. Až poté nakapejte lak do nádobky a následně aplikujte na model. U laků bych rád vyzvedl jejich kvalitu. Vyzkoušel jsem všechny tři (matný, pololesklý a lesklý) a jsou na špičkové úrovni. Osobně bych řekl, že jsou srovnatelné, možná i lepší než Gunze laky (včetně GX100).

Kdybych měl celý test shrnout, s barvami pracovalo opravdu krásně. Žádný problém jsem neobjevil a tudíž je mohu s klidným srdcem doporučit. Mezi největší výhody barev musím pozdvihnout přesné odstíny, rychlé schnutí a krásný povrch. Zároveň i lacquerové laky stojí za vyzkoušení.

Podívejte se na všechny sety barev Hataka


Související produkty

Menu

Nastavení

Klikněte pro více produktů.
Žádné produkty nebyly nalezeny.

Vytvořte si účet, abyste mohli ukládat oblíbené produkty.

Přihlášení