Jak začít modelařit - průvodce začítečníka

Přidáno2016-03-03 od
0

S přáteli jsem se bavil o modelaření a naznačili mi, že by také rádi začali, ale jako vše i toto má svůj háček. Nevědí, co je vše potřeba pro zkompletování prvního plastikového modelu. Proto jsem se rozhodl, že sepíšu krátkého průvodce pro začínající modeláře, kteří nemají peníze navíc a přesto by chtěli začít. 

Vybrat správný model

Zdá se to jako prkotina, ale je to opravdu důležité. Jako začínající modeláři byste měli počítat s tím, že výsledek s největší pravděpodobností neohromí svět a možná ani vás. Proto si vyberte levný model do pár stovek. Dejme tomu, že chcete začít s letadly. Klasickou stíhačkou v měřítku 1:72 z druhé světové války, jako je Spitfire, Hurricane nebo Messerschmitt nic nezkazíte. Určitě nekupujte dvouplošníky nebo bombardéry, většinou bývají pro zkušenější modeláře. 

Podívejte se na ideální modely pro začátečníky

Nářadí a pomůcky

Model máme vybalený na stole a teď co s tím. Vím, že návody nikdo nečte, ale tady byste měli udělat výjimku. Prohlédněte si ho ať se seznámíte s tím, co vás čeká a pusťte se do práce. 

Na stole nesmí chybět:

  • Nůžtičky na nehty na vystřihování dílků ze stavebnice - s radostí zapůjčí manželka, přítelkyně nebo maminka.
  • Pilník na nehty na začištění ostrých hran a nerovností - taktéž zapůjčí manželka, přítelkyně, maminka. Jen v tomto případě bych neříkal, na co pilník potřebujete, dostane zabrat.
  • Pinzeta na manipulaci s malými částmi stavebnice - standardní výbava každé ženy.
  • Kolíčky na prádlo - na sepnutí křídel nebo trupu letadla - většinou u pračky nebo na balkóně.
  • Papírové kapesníky nebo utěrky - k nezaplacení když se něco rozlije na jídelním stole.

Bonitnější z vás můžou pořídit tuto sadu základního vybavení.

Lepidlo a barvičky

Tady toho moc nevymyslíme ani neušetříme. S lepidlem to je jednoduché, vybrat si není těžké, doporučuji lepidlo od značky REVELL s hubicí na přesné umístění lepidla. Verze MINI vám vydrží na několik modelů.

U barviček to bude složitější. Zde se musíte rozhodnout, jestli budete chtít barvit emailovými barvičkami nebo akrylovými. Ptáte se jaký je rozdíl? Ve stručnosti. Emailové se ředí syntetickým ředidlem a akrylové vodou nebo speciálním akrylovým ředidlem. A samozřejmě i cena, emailové barvy jsou o něco levnější než akrylové. Rozhodnutí je na vás. 

Jaké barvy musíte nakoupit pro svůj model? Lehká odpověď. Jelikož jste si všichni přečetli návod, tak jistě víte, že v něm jsou uvedeny potřebné barvy. Na některé modely je jich potřeba pár, na jiné vám nestačí ani prsty na nohou. Jak z toho ven? Většinou jsou na krabici uvedeny tzv. základní barvy. Tyto barvy jsou hlavními odstíny celého modelu a měly by vám do začátku stačit. Samozřejmě že budete řešit, co a jak namalovat s omezeným počtem barev, ale u prvního modelu to vem čert nebo si potřebné barvy přikoupíte. 

Štětce

Slepeno, barvy připraveny ale čím to rozetřít? Bystřejší z vás už vědí. Ano, štětcem. Do začátku stačí dva, jeden na detaily velikosti 0 nebo 1 a druhý na větší plochy, silnější. To by mohlo do začátku stačit. Samozřejmě jsou i celé sady štětců, ale není to vyloženě nutné.

A to je vše

Přesně tak, to je do startu vše co byste potřebovali ke slepení svého prvního modelu. Určitě dobrým pomocníkem jsou i krycí pásky, díky kterým si zakryjete plochu, kterou si nechcete obarvit. Ale na to, že vám něco bude chybět přijdete rychle a můžete si svou modelářskou výbavu postupně rozšiřovat.

Doufám, že jsem na nic nezapomněl, ale pokud ano, budu rád, když mi to napíšete níže do komentářů.

Menu

Nastavení

Klikněte pro více produktů.
Žádné produkty nebyly nalezeny.

Vytvořte si účet, abyste mohli ukládat oblíbené produkty.

Přihlášení