Jak na wash

Přidáno2016-06-22 od
3

Jak na wash? S touto otázkou jsem také hodně bojoval a vyzkoušel vše co jen šlo. Byl to běh na dlouhou trať. Než začnu s tím jak správně provádět techniku washování, musíme si říct, co to vlastně ten wash je.

Co je to wash? 

Wash je technika, při které napouštíme hodně rozředěnou barvu na povrch modelu tak, aby nám zalezla do všemožných spár, nýtů, ... Tím získáme lepší vizuální pocit z modelu a samotný stroj bude působit přirozeněji a ne tak uměle. 

Jak na wash?

Základem pro úspěšný wash jsou tyto věci. Je opravdu nutné tyto podmínky dodržet, aby jste dosáhli úspěchu. 

Nástřik (nátěr) modelu musí být 100% hladký. Žádná krupice, šmouhy, atp. Je dobré i použit leštící utěrky pro dosažení ještě větší hladkosti povrchu.


Model musí být zalakován kvalitním LESKLÝM, akrylovým lakem (ne matným, ani polomatným), a povrch musí být také hladký a lesklý jak sklo, tzn. můžete udělat i více vrstev (2 - 3). Po vyzkoušení všech možných laků můžu říct, že s Gunze Super Clear III neuděláte chybu a je nejlepší na tuto techniku. Ředím ho v poměru 1 dílek laku s pěti dílky Mr. Color Leveling Thinner - ničím jiným neředit!

Z čeho udělat wash? Jsou na to potřeba olejové barvy. Nabízíme špičku mezi olejovými barvami, Abteilung 502. Barvy jsou v mnoha odstínech a vydrží opravdu dlouho, dá se říci že na dožití. Pro základní washe vám postačí bílá, černá a hnědá barva. A jelikož to jsou olejové barvy, tak k tomu budete potřebovat i ředidlo na olejovky. Nejlepší volbou je opět bezzápachové ředidlo od Abteilung 502 Odorless Thinner případně varianta od AK-Interactive

Wash namícháme spojením jednoho dílku barvy a cca 8 - 9 dílků ředidla. Celý wash by měl působit spíše jako špinavá voda. Důkladně promícháte a poté štětcem nanesete na model. A to buďto na celou plochu modelu nebo jen do požadovaných míst (spár). Osobně to kombinuji podle toho jak je potřeba. 

Po nanesení washe je potřeba jej nechat zaschnout, cca 5 - 10 minut. Je dobré se ještě zmínit o tom, že wash trochu ztmavý barvy, proto je dobré s tím počítat dopředu.

Setření washe můžete provést papírovými ubrousky, uchošťoury nebo klasickým kapesníkem. Pozor na pouštění chlupů a prach. Pokud wash nejde moc dobře dolů nebo je potřeba něco opravit, naneste si na ubrousek trochu ředidla na olejovky (Winsor & Newton) a tím si pomůžete. 

A je hotovo! Pokud jste s výsledkem spokojeni, nechte celý wash pár dní zaschnout a poté už jen poslední, ochranná vrstva laku. Zde si již můžete vybrat mezi lesklým, pololesklým nebo matným lakem. Je to na vás. 

Pokud máte dotazy nebo jiné, lepší techniky, budu velmi rád, když mi napíšete dolů do komentářů.

Video s touto technikou

Související produkty

Menu

Nastavení

Klikněte pro více produktů.
Žádné produkty nebyly nalezeny.

Vytvořte si účet, abyste mohli ukládat oblíbené produkty.

Přihlášení