Avro Lancaster, krok za krokem - část 3: Maskování a kamufláž

Přidáno2016-06-02 od
0

Sliby chyby, jsem tu opět po měsíci s další části minisérie Krok za krokem. Plánoval jsem si, že to zmáknu sepsat dříve, nicméně opět to nevyšlo. Pro mne velice typické. Dost ale tlachání, jdeme rovnou na věc. V minulém díle jsme dali konstrukci našeho Lancastera dohromady a nyní nás čeká "nejzábavnější" část celé modelařiny a jakmile se s tím popereme, už půjde vše jako na drátkách. A tou, pro mne nejhorší prací je:

Maskování kokpitu a čirých částic modelu

Zkušení modeláři mi dají jistě za pravdu, že nic zábavnějšího neexistuje (ano, ironie). Jsou modely kde je to brnkačka, ale i na druhé straně šílenosti typu skleníků německých letadel. A o co že tedy jde? Celý vtip spočívá v tom, že jelikož barvím model airbrushem, tak musím zabránit tomu, abych si:

  • nenastříkal i čiré části, které chci zachovat transparentní,
  • dokázal pěkně nabarvit konstrukci kokpitu,
  • vše bylo rovné, přesné, ostré jak břitva - klepání rukou dostihne každého.

Co k tomu budu potřebovat

I zde platí pravidlo, že když nechci investovat, můžu si pomoci sám. Pro tuto volbu i tak doporučuji krycí pásky. Jsou velice často vyprodané a proto neručím, že si je budete moci ihned zakoupit. Pomocí této pásky si vyřežu skalpelem přesné "okénka", které poté nalepím na kokpit. Tato metoda funguje dobře, nicméně vám podepíšu, že vám to zabere opravdu hodně času a i výsledek nemusí být úplně stoprocentní. Nicméně se to ale dá.

Druhou z možností je natřít si požadovaná místa kaučukovým roztokem - Mascol. Můžu vám nabídnout od Gunze nebo Humbrol. Investice cca 100 Kč a vydrží vám to na doživotí. Tohle neubývá. Postup je takový, že po důkladném promíchání skleničky a odmaštěním plastu, si naberete menší množství na starý štětec a rozetřete do požadované podoby. Po uschnutí, což je opravdu rychle, se na povrchu vytvoří jakási gumová hmota, která působí právě jako prevence proti nechtěnému zbarvení. Menší upozornění: hodně špatně reaguje na syntetická ředidla - rozpustí se, tak opatrně. 

Poslední možnost je si zakoupit již hotové, vyřezané a přesné masky. V obchodě je zatím nenabízím, ale brzy budou. Celé je to samolepka, do které jsou již vyřezány přesné rozměry masek pro daný typ modelu. Tzn, vždy vám to bude sedět. Funguje to tak, že vezmete pinzetu, odloupnete z archu a přenesete na plast. Poladíte pozici a berete další. Extrémně to zrychluje práci a snižuje frustraci. Jediná nevýhoda tohoto produktu je cena. Arch se pohybuje kolem 130 Kč. Zvážení je tedy na vás. 

Nějakou dobu si už vydělávám, a tak jsem si zvolil kombinaci dvou posledních možností - Mascol a již připravená maska. Na fotkách bohužel není mascol vidět, nějak jsem zapomněl fotit. 

Tvorba kamufláže a nástřik

Zamaskováno do posledního okénka a jde se na nástřik. Ještě si domaskuji krycí páskou místa, které si nechci zabarvit a už míchám barvu do aibrushe. Začínám tentokrát horní stranou. To kvůli tomu, že Lancaster má boky trupu skoro celý černé a pokud bych začal spodní stranou, byla by horní kamufláž složitější na nástřik - hodně krycí pásky a nebylo by to dvakrát komfortní. Proto tedy takto. 

Než začnu nanášet samotnou barvu, přestříkám celý model základovou barvou, zvolil jsem Mr. Base White 1000. Tím docílím toho, že se mi sjednotí povrch, barvy lépe vyniknou a budou sytější. Počkám až nástřik opravdu kvalitně zaschne. Čas mne netlačil a nechal jsem to celý den schnout.

Jdu na to! Rozmíchám barvu Gunze Dark Earth, naředím ředidlem Mr. Color Thinner v poměru 1:3, čili 1 dílek barvy a tři dílky ředidla. Pro super odměření lehce poslouží injekční stříkačka. Koupíte ve vaší oblíbené lékárně. Rovnou si k tomu vezměte i gumové rukavice, využijí se při barvaní. Na zvláštní pohled lékárnice reagujte tím, že nejste drogově závislý ale modelář. Pomůže to uvolnit atmosféru.

Naředěnou barvu dávám do pistole a už to foukám na celou horní část modelu. Dvě vrstvy cca hodinu po sobě. Čas je individuální, ale určitě by měl být nástřik pořádně zaschlý. V této fázi jsem se asi zase nechal unést a opět jsem zapomněl fotit. Nicméně doufám, že si každý umí představit hnědé letadlo.

A teď začne trocha práce na počítači. Kamufláž chci mít přesnou a proto si vytvořím papírovou šablonu.

Výroba šablony

Jak jsem již zmiňoval, kamufláž nechci stříkat od ruky, ale pěkně podle šablony. Jak ale na to? Opět je několik možností:

  • zmiňované stříkání kamufláže ručně (vyžaduje pevnou ruku a opravdu už trochu zkušeností),
  • koupit si již hotovou šablonu kamufláže pro daný model (cena cca 150 Kč, vysoká kvalita a přesnost)
  • udělat šablonu svépomocí (trocha znalostí na PC, papír, tiskárna, skener)

A já si udělám šablonu sám! A jak na to? Rozepíši to do pár bodů: 

  • oskenuji si schéma kamufláže z manuálu do počítače,
  • změřím si velikost letadla, abych podle rozměru upravil i oskenovaný obrázek kamufláže (já změřil délku jednoho křídla),
  • v grafickém programu upravím velikost oskenovaného obrázku do požadované velikosti,
  • upravím si kamufláž tak, aby byla co nejvíce kontrastní, vytáhnu kontury a zvýrazním plochy, kterými budu zakrývat model,
  • vytisknu, vystříhám a umístím na model - do částí výstřižků si udělám několik otvorů, které poté přelepím krycí páskou.

Dokončení kamufláže

Šablona umístěna, dva nástřiky zelené barvy již pěkně zaschly. Čas na zbytek Lancasteru. Otáčím letadlo, míchám černou (poměr opět 1:3) a barvím spodní část bombardéru a jeho boky. Čas mezi jednotlivými vrstvami byla cca hodina. A samotný nástřik trval 2 dny - jeden den vršek, další spodek. Nemá smysl to moc uspěchat, je potřeba aby byly barvy opravdu pořádně zaschlé. 



Pomalu ale jistě se chýlím do finále. Před sebou má ještě lakování, dekály (obtisky), wash a dolepit a dobarvit drobnosti jako vrtule, podvozek, antény atp. To vše ale až v příštím díle. 

Opět budu rád za zpětnou vazbu. Do dalšího dílu zatím hodně zdaru! 

Podobné články

Menu

Nastavení

Klikněte pro více produktů.
Žádné produkty nebyly nalezeny.

Vytvořte si účet, abyste mohli ukládat oblíbené produkty.

Přihlášení