PANZERKAMPFWAGEN Pz.Kpfw. VI(P) - stavba modelu

Přidáno2016-09-14 od
0

Vždy jsem stavěl letadla, nikdy nic jiného. Stále jsem obdivoval diorama a k těm má letadla moc neseděla. Jasně, letiště umí každý, ale já chtěl více. Rozhodl jsem si, že si postavím své první diorama a to chtělo taky postavit svou první vojenskou techniku. Vybral jsem si Panzera VI(P) a pustil jsem se do práce.

Výběr modelu

Výrobce byl jasný hned, stavebnice od Dragon Models jsou jasná volba pro ty, co to se stavbou myslí opravdu vážně. Kvalitní a detailní zpracování potvrdí každý modelář. Cena určitě není nejlevnější, ale poměr kvality a hodnoty je zde opravdu opodstatněný. Hlavní kritérium pro můj výběr byl pouze německý tank, poté už jsem vybíral podle obalu stavebnice. 

Stavba tanku

Rozbaleno, natěšeno, jde se na to. Co mne trochu zarazilo byla strohost návodu. Kluci z Dragon Models moc nevodí modeláře za ručičku a tak si občas člověk musí i pár věcí odvodit. Nicméně je jasné, že tato stavebnice není pro začátečníky. Kvalita precizní, plast je tvrdší, což znamená, že se i hůře odřezává, ale zase se menší části nelámou a neohýbají. Ze začátku mi to vadilo, ale nakonec jsem si zvykl a byl jsem za to rád. Jak jsem psal výše, nejsem žádný tankista a už nyní mohu říct, že to určitě nebyl můj poslední tank. Stavba byla opravdu zábavná a těšil jsem se toho, jak mi Panzer roste pod rukami. Další věcí, kterou bych rád vyzdvihl je možnost použití fotoleptaných částí (zlaté části na modelu). U této stavebnice si modelář může vybrat, zda je použije nebo půjde cestou plastových výlisků. Zvolil jsem si náročnější cestu a myslím, že jsem to zvládl. I když je pravda že u krytu motoru (pletivo v zadní části tanku) jsem se pořádně zapotil.

Celá stavba mi zabrala přibližně 15 hodin čistého času, přičemž nastaly i záseky typu "Jak to mám sakra udělat?". Výše zmiňoval, že návod není opravdu klasický manuál krok za krokem a tak jsem narazil na pár problémů. První nastal hned v začátku stavby, kdy jsem přidělával přední náhonové kola. Dle instrukcí jsem měl kola jednoduše přilepit k trupu tanku. Bohužel ale už nepsali jak a já musel najít tu správnou polohu, abych přes kola poté natáhl pásy. Naštěstí tato stavebnice obsahuje již složené, gumové, a operace zabrala jen několik minut navíc.

Druhý problém nastal, když jsem chtěl připevnit věž k tanku. V manuálu opět popsáno stylem "Dejte to tam a hotovo." Jenže to nešlo, věž lítala ze strany na stranu, byla menší než připravený prostor v trupu. Po několika minutách a proklínání jsem to vyřešil, ale stále jsem nechápal jak to mělo být podle výroby. Na to jsem přišel, až když jsem balil stavebnici. Na dně krabice ležel nenápadný kousek papírku s návodem, jak věž připevnit. Porovnal jsem řešení a s povzdechem pokračoval ve stavbě. Udělal jsem to více méně dobře, jen věž v mém případě nejde odejmout, což by podle originálního návodu mělo jít. Otáčet s ní jde ale pěkně.

Jak dál?

Dalším krokem bude nástřik kamufláže, dobarvení detailů a weathering (provozní opotřebení, bahno, škrábance, atp.). Nic jsem si nebarvil dopředu, což u letadel dělám pokaždé, ale co jsem se díval na videa ze stavby tanků, nedělal to nikdo. Snad tohoto rozhodnutí nebudu později litovat. Ale to se dozvíte v dalším článku ze stavby tohoto modelu. 

Podobné články

Menu

Nastavení

Klikněte pro více produktů.
Žádné produkty nebyly nalezeny.

Vytvořte si účet, abyste mohli ukládat oblíbené produkty.

Přihlášení