PANZERKAMPFWAGEN Pz.Kpfw. VI(P) - barvení a weathering

Přidáno2016-10-23 od
0

Z předchozí části víme, že model je již kompletně složen a čeká na svou kamufláž a efekty z provozního opotřebení. Jdeme na to!

Než začnu se samotnou kamufláží, je potřeba si připravit základní barvu modelu a tou nabarvit celý tank. Jde nám hlavně o to, aby další vrstvy barvy pěkně vynikly a nebyl problém s krytím. Zároveň tato technika pomůže tomu, že ve spárách a nýtech nám tato barva zůstane a model tak dostane svou "hloubku". 

Jako základní podklad můžete použít:

  • Surfacery - přípravek který sjednocují povrch, vytmelí menší spáry a zároveň poslouží jako základová barva.
  • Primery - přípravek pro barevné sjednocení povrchu.
  • Základové barvy - klasická barva s lepšími schopnostmi krytí.

Ať již zvolíte jakoukoliv variantu, uděláte dobře. Bez přípravy podkladu je pravděpodobné, že nátěr nebo nástřik nebude dokonalý. Pro tank jsem zvolil klasickou základovou barvu a smíchal jsem ji s černou, abych dosáhl tmavě šedého odstínu.

Po zaschnutí je model připravený na spodní vrstvu kamufláže, v mém případě pískově hnědou. Opět tím přestříkám celý model. 

Opět necháme barvy řádně zaschnout. V případě barev Gunze, které používám, je to jen pár desítek minut a můžu se vrhnout na další krok. Airbrushem nastříkat kliky háky a různé hady ve dvou odstínech. Hnědé a zelené. V tomto případě bych rád upozornil, že štětcem byste nikdy takového efektu nedosáhli a kamufláž by působila hodně uměle. 

Klasikou je opětovné zaschnutí barev a můžeme se vrhnout do lehkých odřenin. Na tomto modelu tanku jsem použil dvě techniky:

  • Chipping - utrhl jsem si kousek houbičky na nádobí, namočil do barvy, otřel přebytek barvy o papír a poté "ťukal" na hrany modelu, aby se vytvořil efekt odloupnuté barvy a větších odřenin
  • Dry brushing - podobná technika a postup. Jen štětcem přejíždíte po modelu a by se vytvořily delší škrábance. Využil jsem u kol tanku.

Kamufláž dokončená, je na čase model pořádně zalakovat před nanesením obtisku (dekál). Jako vždy jsem použil kvalitní lak Gunze Super Clear III. Po zaschnutí jsem aplikoval obtisky. Před nanesením jsem místo potřel místo obtiskovou vodičkou Mr. Mark Softer, která slouží ke změkčení obtisku. Zvláště v případě tohoto modelu se zimmeritem je to absolutní nutnost. Po umístění obtisku jej ještě navlhčím druhou vodičkou, a to Mr. Mark Setter, která zajistí dokonalé přilnutí k povrchu. Po zaschnutí celý model ještě jednou přelakuji lesklým lakem. 

Model je připravený na poslední fázi - wash a pigmenty. Wash zařídí rozbití povrchu, aby model nevypadal tak plastikově a pigmenty přidají špínu, aby model nevypadal, jako když zrovna vyjede z myčky. Po těchto úpravách celý model zalakuji matným, finálním lakem a je hotovo. 

Ani nevím jak celá stavba trvala dlouho, ale průběžně jsem model stavěl přibližně měsíc. A mohu říct, že to byla opravdu dobrá stavba a modely vojenské techniky firmy Dragon Models mohu doporučit všem. Žádné větší problém jsem neřešil a ani úprav a tmelení nebylo mnoho, jak je zvykem u jiných výrobců. 

Všechny použité techniky budu více popisovat v jednotlivých článcích na blogu. Pokud jste tedy něčemu neporozuměli, nezoufejte, vše řádně vysvětlím a objasním. 

Pokud máte nějaké otázky nebo komentáře, budu velice rád, když je napíšete do formuláře pod tento článek. 

Související produkty
Podobné články

Menu

Nastavení

Klikněte pro více produktů.
Žádné produkty nebyly nalezeny.

Vytvořte si účet, abyste mohli ukládat oblíbené produkty.

Přihlášení