Jak postavit svůj první model

Přidáno2017-01-28 od
1

Chtěli byste si postavit svůj první model letadla a nevíte jak na to? Pojďte ho postavit se mnou! Provedu vás stavbou pěkně krok za krok a pokusím se vysvětlit všechny techniky, které použiji. Žádné složité postupy nečekejte, postavíme ho tak, aby to zvládl každý začátečník s minimálními náklady na příslušenství. Jdeme na to. 

Model jsem vybral 1:72 F4U Corsair v barvách francouzského námořnictva od firmy Italeri. Musím uznat, že za cenu 250 Kč má opravdu pěkné detaily paneláže a díly jsou hezky odlité, nebude nutné je pracně upravovat. 

Nástroje které budeme při stavbě potřebovat: lepidlo, nůžky, pinzetu, odlamovací nožík.
Než začneme pročteme si pečlivě návod.  Pěkné detaily paneláže na křídlech.

Začneme stavbu pěkně podle návodu. Z plastového rámečku oddělíme dílky pro stavbu kokpitu. Knypl a sedačku přilepíme rovnou do podstavce, přístrojovou desku zatím ne. Bude potřeba ji prvně nabarvit a kdybychom ji rovnou přilepili do kokpitu, hůře by se nám pak vybarvovaly detaily jako jsou budíky apod. Díly si zatím dáme stranou a oddělíme části trupu, motoru a rotoru. Všechny části si připravíme k nabarvení. Malé díly je dobré přichytit na plastelínu Pritt (koupíte v každém papírnictví), spolu s párátkem. 

Dílky kokpitu slepíme dohromady kromě přístrojové desky.
Oddělíme další dílky, které budou potřebovat nabarvit. Trup, motor, rotor a kokpit. Menší dílky si připevníme k párátkům pomocí plastelíny.

Při barvení je dobré použít základovou barvu, na kterou poté naneseme požadovaný odstín. Je to kvůli tomu, aby barva lépe držela na plastu a finální barva pěkně chytla. Já jsem jako první vrstvu zvolil černou na kterou poté nanesu interiérovou zelenou pro kokpit a leštěný chrom pro motor. Zároveň si již dopředu připravím vrtuli a kola, budou také černé, a tak to vezmu při jednom barvení.

Základní nabarvení černou barvou. Vrtuli jsem si vymaskoval krycí páskou a nabarvil rotor chromem. Připraveno na barvení detailů.

Po základním nabarvením přejdeme k barvením detailů, a to zejména v kokpitu. Nabarvíme sedačku, knypl a přístrojovou desku. Tato stavebnice neobsahuje potisk pro čelní přístrojovku, proto si ji budeme muset vybarvit sami. Tady už záleží na tom, jak moc chcete dělat detaily. Dá se s tím opravdu vyhrát, ale v našem případě to vezmeme trochu rychleji. Na štětec si nabereme trochu stříbrné barvy a párkrát přejedeme po papíru, abychom se zbavili přebytečné barvy. Štětec by měl být spíše suchý. Následně lehce přejíždíme přes přístrojovou desku. Stříbrná barva zůstane pouze na okrajích budíků a zvýrazní se tím pěkně kontury. Tato technika se nazývá "Dry brushing" a dá se využít v mnoha případech. Stejný postup aplikuji i na panely u sedaček. Na obrázku můžete vidět stav před a po. Až budou všechny díly hotové, slepíme je k sobě.

Dry brushing technika na přístrojových deskách a barvení kokpitu. Všechny díly jsou připraveny ke slepení. Slepení trupu a zafixování maskovací páskou. Můžete použít i kolíčky na prádlo.

Trup letadla máme slepený a můžeme přejít k další části - křídla. Vystřihneme je z rámečků spolu s dalšími nutnými díly a přilepíme k sobě. Zde je opět důležité si pomoci kolíčky, aby se křídla neodlepila a držela pěkně na sobě. Po slepení začistíme hrany a křídla připevníme k trupu. V dalším kroku vyjmeme výškovky a také je připevníme k modelu. Corsair se začíná konečně rýsovat. 

Dílky pro slepení křídel jsou připraveny. Slepená a očištěná křídla. Základ hotov. 

Pro dnešek máme hotovo. Příště budeme pokračovat dolepením detailů a základním nástřikem modelu. Pokud máte otázky na postup nebo nám chcete pouze cokoliv vzkázat, pište níže do komentářů. 

Menu

Nastavení

Klikněte pro více produktů.
Žádné produkty nebyly nalezeny.

Vytvořte si účet, abyste mohli ukládat oblíbené produkty.

Přihlášení